Potpisan ugovor o suradnji između Sveučilišta u Splitu, grada Trilja i Ustanove CEKOM 3LJ

27.09.2023.
Potpisan ugovor o suradnji između Sveučilišta u Splitu, grada Trilja i Ustanove CEKOM 3LJ

U Dvorani za sastanke Poslovno uslužnog centra 3LJ u srijedu, 27.09.2023. godine, potpisan je sporazum o suradnji između grada Trilja, Ustanove CEKOM 3LJ i Sveučilišta u Splitu. Sporazum su potpisali rektor sveučilišta, prof. dr. sc. Dragan Ljutić, gradonačelnik Ivan Bugarin i v. d. ravnatelja Ustanove CEKOM 3LJ, Ivan Šušnjara.

Delegaciju Sveučilišta činili su još i prof. dr. sc. Zoran Đogaš, prorektor za međunarodnu suradnju i suradnju s lokalnom zajednicom, prof. dr. sc. Nikša Jajac, prorektor za infrastrukturu, prof. dr. sc. Igor Jerković, prorektor za znanost i kvalitetu te dr. sc. Danica Ramljak, viša savjetnica Svjetske banke za znanost i obrazovanje i savjetnica rektora Ljutića.

Sporazumom se uspostavlja znanstveno-istraživačka suradnja i povezivanje znanosti i visokog obrazovanja s nastavom i praksom, a u prostorijama Ustanove CEKOM 3LJ zahvaljujući istoimenom projektu nalazi se najmodernija vrijedna oprema za istraživanje i razvoj namijenjena za ostvarivanje iskoraka u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji te će zaposlenici i studenti Sveučilišta ovdje moći realizirati dio nastave i stručne prakse na zavidnoj razini.

Sastanak predstavnika Sveučilišta u Splitu, grada Trilja i Ustanove CEKOM 3LJ

‘Drugi put sam u ovoj ustanovi koja nudi takve stručne i znanstvene mogućnosti da je to uistinu posebno. Vidjeli smo da tu već postoji najmodernija oprema, naročito potrebna studijima Ugostiteljstva i gastronomije, Mediteranske poljoprivrede i Prehrambene tehnologije, ali i drugim našim sastavnicama. Danas potpisani sporazum daje nam mogućnost da kroz zakonom već omogućene posebne poticaje mlade s ovoga područja involviramo kroz fakultete i studijske programe i na dnevnoj bazi ih dovodimo ovdje. Sam početak dolaska studenata trebao bi biti već počete akademske godine’, kazao je između ostalog rektor Ljutić zahvaljujući se na svemu što dolazi od grada Trilja, kao i dr. sc. Danici Ramljak koja je njihovu suradnju prepoznala kao moguću i sve inicirala.

‘Zahvaljujemo rektoru Ljutiću i svim njegovim suradnicima koji su prepoznali vrijednost koja se nalazi u Ustanovi CEKOM 3LJ i općenito u našem Poslovno-uslužnom centru. Kada smo pokretali agropoduzetništvo u našoj gospodarskoj zoni nismo ni sanjali da ćemo stići do ovoga, da će naša ustanova biti partner Sveučilištu u Splitu i da će Trilj postati sveučilišnim gradom. Sa zadovoljstvom ćemo naš prostor i opremu ustupiti na korištenje djelatnicima i studentima Sveučilišta. Ovo je za naš grad, cijeli ovaj kraj jedan značajan iskorak i mi se time ponosimo i nastavljamo dalje razvijati našu Ustanovu CEKOM 3LJ’, kazao je gradonačelnik Bugarin.

‘Od istraživačko-laboratorijskih uređaja koje ćemo staviti na raspolaganje Sveučilištu najvrjedniji je CO2 extraktor, praktično jedini takav uređaj u Hrvatskoj. Još će, uz nekoliko malih eksperimentalnih uređaja, moći koristiti modernu istraživačko-analitičku opremu koju smo nabavili za naš laboratorij. Mi s projektom idemo dalje završiti ono propisano do kraja godine i nastaviti u narednom razdoblju pružati usluge našim OPG-ovcima kako bi u našem pogonu mogli realizirati finalizaciju svojih proizvoda’, istaknuo je između ostalog Šušnjara.

Zajedno do fondova EU
Europski Strukturni i Investicijski Fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ
Splitsko-dalmatinska županija
Grad Trilj