Ovo će koristiti Sveučilištu u Splitu za širenje znanja u području prehrane i zdravlja

20.07.2023.
Ovo će koristiti Sveučilištu u Splitu za širenje znanja u području prehrane i zdravlja

Nakon obilaska laboratorija, rektor dr. sc. Dragan Ljutić je rekao: U sklopu Sveučilišta u Splitu imamo tri fakulteta s vrhunskom opremom. Ali imati na raspolaganju i ovu opremu u sklopu svega što treba Sveučilištu, posebno našim studijima ugostiteljstva i gastronomije, mediteranske poljoprivrede i prehrambene tehnologije osigurava nam daljnji rast i razvoj Ustanovu za istraživanje i širenje znanja u području prehrane CEKOM 3LJ u četvrtak je posjetio prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor sveučilišta u Splitu, sa suradnicima.

Zajedno s rektorom Draganom Ljutićem bili su prorektor prof. gr. sc. Igor Jerković, savjetnica dr.sc. Danica Ramljak i Ivana Perković, pročelnica Ureda rektora. Domaćini su im bili gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin, Ivan Šušnjara, Ravnatelj CEKOM-a 3LJ, i Mate Paštar iz županijske razvojne agencije RERA.

Do danas nepoznanica

Ovo što smo ovdje vidjeli, vaš laboratorij, za nas je do danas bila nepoznanica, a radi se o opremi o kojoj smo samo sanjali. To je toliko moćno istraživačko oružje da u međusobnoj sinergiji može potaknuti daljnji razvoj našeg Sveučilišta, ali i razvoj proizvodnje hrane, farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda kroz primjenu znanosti, i Na triljskom prostoru, i puno šire. Ovim što smo vidjeli ostali smo zatečeni i zadivljeni. Predlažem da naš slijedeći korak bude potpisivanje ugovora o institucionalnoj suradnji između Sveučilišta u Splitu i Grada Trilja i CEKOM-a 3LJ – kazao je rektor Ljutić.

Ravnatelj Ivan Šušnjara upoznao je rektora Ljutića i njegove suradnike da je Trilj još 2011. godine pokrenuo specijalizaciju svoje radne zone kao središta za proizvodnju hrane s osloncem na malo poduzetništvo i OPG-ove. Projekt je realiziran u tri koraka, a glavni izvor novca kojim je financiran bili su EU fondovi. Najprije je ulaganjem od 17 milijuna kuna izgrađena komunalna infrastruktura na prostoru od 25 ha. Drugi korak bilo je ulaganje u zgradu Poduzetničkog centra vrijednu 28 milijuna kuna.

Na kraju je, kao treći korak došao CEKOM3LJ realiziran u suradnji s partnerima, Institutom „Ruđer Bošković“, Agronomskim i Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Kemijsko-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Splitu, Insitutom za jadranske kulture i melioraciju krša te sa tvrtkama „Pharmagal“ u području farmacije i „Puđa“ u proizvodnji hrane, odnosno sira.

Kroz ovaj treći korak za sami CEKOM3LJ i njegove partnere nabavljeno je opreme u vrijednosti od 6,3 milijuna eura od kojih su 85 posto nepovratna EU sredstva. Uz ostale laboratorijske uređaje CEKOM3LJ nabavio je i co2 ekstraktor vrijedan više od 10 milijuna kuna. Ekstraktor se upravo montira, a kada proradi za dva mjeseca bit će najveći i najmoderniji uređaj te vrste u ovom dijelu Europe.

-Ovaj uređaj pri ekstrahiranju, na primjer aromatičnog bilja, dovodi CO2 u super kritično stanje temperature i tlaka u kojemu CO2 postaje tekućina i plin i kao takav je jako dobro ekstrakcijsko sredstvo. Po završetku ekstrakcije vraćanjem temperature i tlaka na standardne uvjete CO2 prelazi u plin, ishlapi i u stroju ostaje čist ekstrakt bez dodatka bilo kakvih otapala i može se izravno primijeniti u kozmetičkoj, farmaceutskoj i prehrambenoj proizvodnji- objasnio je djelovanje CO2 ekstraktora prorektor Igor Jerković.

-Ja sam kao gradonačelnik izuzetno zadovoljan. Rektor Ljutić i njegovi suradnici uvjerili su se da imamo laboratorij kakav je potreban Sveučilištu i mi ćemo im ga rado dati na korištenje. Interes Trilja je uspostava trajne suradnje sa Sveučilištem u Splitu kroz koju možemo ostvariti obostrani i opći društveni interes- kazao je Ivan Bugarin.

-Meni je zadovoljstvo što sam povezala grad Trilj, CEKOM3LJ i Sveučilište. Ovo čime raspolaže CEKOM3LJ je nevjerojatni potencijal za sveukupni razvoj poljoprivrede. Naša je zadaća da ovaj CEKOM napravimo samoodrživim- kazala je dr. sc. Danica Ramljak.

Veliki korak za sve nas

Poslije svega, ostaje mi zaključiti da je ovo veliki korak za sve nas, za Sveučilište, CEKOM3LJ I Grad Trilj. Pojedine sastavnice našeg Sveučilišta vrlo su jake što se tiče laboratorija, na primjer Kemijsko-tehnološki fakultet. U sklopu Sveučilišta imamo tri fakulteta sa vrhunskom opremom. Ali imati na raspolaganju i ovu opremu u sklopu svega što treba Sveučilištu, posebno našim studijima ugostiteljstva i gastronomije, mediteranske poljoprivrede i prehrambene tehnologije osigurava nam daljnji rast i razvoj- zaključio je rektor Ljutić.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Zajedno do fondova EU
Europski Strukturni i Investicijski Fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ
Splitsko-dalmatinska županija
Grad Trilj