Ugovorili 162 milijuna kuna iz EU fondova, a osmislilli su i 1600 projekata vrijednih čak 61 mlrd. kuna!

09.11.2020.
Uredništvo TBN
Ugovorili 162 milijuna kuna iz EU fondova, a osmislilli su i 1600 projekata vrijednih čak 61 mlrd. kuna! Megan Hodges / Unsplash

Za početak radi se na liniji 15 inovativnih farmaceutskih, kozmetičkih i prehrambenih proizvoda baziranih na ljekovitom i aromatičnom bilju.

U Čaporicama su za male OPG-ove iz EU fondova ugovorili 162 milijuna kuna. Osmislilli su i 1600 projekata vrijednih čak 61 milijardi kuna, objavio je HRT.

Čak 74 milijuna kuna – od čega su dvije trećine osigurane iz europskih fondova – vrijedan je Centar kompetencija u Poslovno-uslužnom centru Gospodarske zone Čaporice pokraj Trilja. U Centru bi se provedili razvojno-istraživački programi koji bi gospodarstvu tog kraja trebali osigurati znatno bolji položaj na tržištu.

Za početak radi se na liniji 15 inovativnih farmaceutskih, kozmetičkih i prehrambenih proizvoda baziranih na ljekovitom i aromatičnom bilju. U čaporskom pogonu livanjske mljekare, premda je kapacitet i veći, na dan se u prosjeku preradi 7 tisuća litara mlijeka. Ali, ne bilo kakvoga.

– Za dobar proizvod najvažnija je dobra sirovina, prirodno proizvedena na tradicionalan način s lokalnih pašnjaka. Gledamo da ne bude s velikih farmi, jer je naš proizvod specifičan. Bavimo se proizvodnjom tvrdog sira od 3 vrste mlijeka i u tom procesu poslije dugog zrenja prirodni sastojci dolaze do izražaja. Najbolje je kad su s domaćeg područja, objašnjava savjetnik Uprave mljekare Puđa Darko Čobanov.

Sir s lavandom, bosiljkom i kaduljom

Područja bogatoga i raznovrsnim aromatičnim te ljekovitim biljem. Koje bi se, uvjereni su iskusni proizvođači, s vrhunskim sirevima – izvrsno sljubilo. Osvajali su nagrade i primjetili kako u dosta kategorija pobjeđuju sirevi koji imaju dodatke – lavande, smilja, vriska, bosiljka i kadulje. Premda se upotreblja od davnina, samoniklo bilje još nije dovoljno iskorišteno, kaže v.d. ravnatelja ustanove CEKOM 3LJ Ivan Šušnjara.

– Nema života poduzetništvu i novih poduzetnika bez stvaranja uvjeta. Nema ni demografske priče bez novih radnih mjesta. Dati priliku šesnaestorici školovanih mladih ljudi da ovdje imaju svoj kruh i plaću i u prstenastom odnosu privlačiti gospodarstvenike, otvarati nova radna mjesta – jedino to može očuvati Dalmatinsku zagoru i ljude. I to ne samo u Zagori nego u Hrvatskoj, naglašava gradonačelnik Trilja Ivan Šipić.

Tako su samo za male OPG-ove iz europskih fondova ugovorili 162 milijuna kuna. A, triput više vrijede aktivnosti na čijoj pripremi i provedbi trenutačno rade dok je za novu financijsku perspektivu osmišljeno više od 1600 projekata vrijednih čak 61 milijardu kuna.

Preuzeto s terraconbusinessnews.com

Zajedno do fondova EU
Europski Strukturni i Investicijski Fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ
Splitsko-dalmatinska županija
Grad Trilj