Potpisan ugovor za uređaj vrijedan 11 milijuna kuna

10.08.2022.
Potpisan ugovor za uređaj vrijedan 11 milijuna kuna

U prostorijama Ustanove za istraživanje i širenje znanja u području prehrane i zdravlja CEKOM 3LJ potpisan je ugovor za nabavu istraživačke infrastrukture na kojoj će raditi znanstveno istraživačko osoblje projekta CEKOM 3LJ. Ugovore su potpisali predstavnik naručitelja v.d. ravnatelj Ustanove CEKOM 3LJ Ivan Šušnjara i predstavnik odabranog gospodarskog subjekta Asolutic d.o.o. Branimir Maran.

Nakon provedenog postupka javne nabave potpisan je ugovor za nabavu istraživačko razvojne opreme koju će Ustanova CEKOM 3LJ koristiti za razvoj novih inovativnih proizvoda baziranih na ljekovitom i aromatičnom bilju. Vrijednost ugovora je gotovo jedanaest milijuna kuna, a financira se u iznosu od 85% iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ovaj uređaj jedini je ovakve vrste na širem području, a zaokružit će cjelinu u proizvodnoj liniji koja je smještena u CEKOM 3LJ. Uređaj služi za superkritičnu ekstrakciju ljekovitog i aromatičnog bilja te se izuzetno visokokvalitetni dobiveni ekstrakt dalje koristi u proizvodima u prehrambenoj ili farmaceutskoj industriji. Ovo je drugi uređaj koji se nalazi u Republici Hrvatskoj, a njegova upotreba i mogućnosti su neupitni jer je interes za njegovo korištenje izuzetno velik.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su gradonačelnik grada Trilja Ivan Bugarin te Mate Paštar iz JU RERA S.D. koja sudjeluje kao tehnička pomoć u provedbi projekta.

CEKOM 3LJ, projekt vrijedan 74 milijuna kuna, stvara zajednički prostor za znanstveni i industrijski sektor povezujući njihovo znanje i iskustvo, odnosno povezuje visokoškolske ustanove i institute s gospodarstvom i to primarno s malim i srednjim poduzetnicima. Ustanova će biti opremljena najsuvremenijom razvojno tehnološkom opremom namijenjenom za razvoj 15 novih inovativnih proizvoda, a po završetku projekta za daljnji razvoj inovacija u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Zajedno do fondova EU
Europski Strukturni i Investicijski Fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ
Splitsko-dalmatinska županija
Grad Trilj