Trilj: Kreće realizacija Centra kompetencija 3LJ – najsuvremenija znanost i tehnologija omogućit će napredak lokalne poljoprivrede

22.09.2020.
Rera/P.B.
Trilj: Kreće realizacija Centra kompetencija 3LJ – najsuvremenija znanost i tehnologija omogućit će napredak lokalne poljoprivrede

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz poziv za dodjelu sredstava iz Oprerativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Gradu Trilju odobren je projekt pod nazivom Centar kompetencija 3LJ. Nositelj projekta je Ustanova CEKOM 3LJ sa sedam partnera, a sama vrijednost projekta je72 milijuna kuna. Zbog epidemioloških mjera i preporuka početni sastanak partnera održan je online 21. rujna 2020.

Sastanku su prisustvovali ispred Ustanove CEKOM 3LJ v.d. ravnatelj Ivan Šušnjara, Javne ustanove RERA S.D. kao koordinatora pripreme i provedbe projekta Mate Paštar, Instituta Ruđer Bošković dr.sc. Rozelindra Čož-Rakovac i dr.sc. Marin Roje, Kemijsko tehnološkog fakulteta dr.sc. Igor Jerković, Agronomskog fakulteta dr.sc. Martina Grdiša, Veterinarskog fakultet dr.sc. Nevijo Zdolec i Marta Kiš, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša dr.sc. Mira Radunić i dr.sc. Marin Čagalj, Pharmagal d.o.o. Matko Boban, Puđa d.o.o. Darko Čobanov. Nakon uvoda i predstavljanja svakog projektnog partnera sastanak se nastavio u radnom tonu prvenstveno bazirajući se na projektne aktivnosti. S obzirom da se radi o respektabilnim znanstveno istraživačkim ustanovama i poduzetnicima imenovano je stručno vijeće koje će provoditi aktivnosti i voditi svoje timove u njihovim institucijama.

Kreće realizacija Centra kompetencija 3LJ

CEKOM 3LJ stvara zajednički prostor za znanstveni i industrijski sektor povezujući njihovo znanje i iskustvo, odnosno povezuje visokoškolske ustanove i institute s gospodarstvom i to primarno s malim i srednjim poduzetnicima. Ustanova CEKOM 3LJ očekuje razvojno-istraživačke programe koji će dovesti do veće primjene rezultata istraživanja znanstvenih institucija kao što su primjerice, kreiranje novih proizvoda i usluga, poboljšanje tržišne pozicije gospodarstva povećanjem dodane vrijednosti postojećim proizvodima i uslugama, transferu ljudskih resursa i kreiranjem novih tvrtki i poslovanja. U slučajevima poput krize uzrokovanom pandemijom COVID- 19 ustanova ima za zadaću pronaći brz odgovor za oporavak poljoprivredne proizvodnje s obzirom da će se u istoj nalaziti najsuvremenija tehnološka oprema koja će omogućiti poljoprivrednicima da od svojih ratarskih ili voćarskih kultura stvaraju proizvode dodane vrijednosti.

Ključne aktivnosti i očekivani rezultati projekta su razvoj 15 novih inovativnih proizvoda u područjima farmaceutike, nutricionizma i funkcionalne hrane baziranih na ljekovitom i aromatičnom bilju, a kroz sam projekt zaposliti će se 16 visokoobrazovanih osoba u institucijama koje sudjeluju u projektu. Ustanova CEKOM 3LJ te istraživačka infrastruktura biti će smještena u novoizgrađenom Poslovno uslužnom centru 3LJ u gospodarskoj zoni Čaporice Trilj. Cilj tog centra je razvijanje poduzetničke djelatnosti na području Trilja, ali i šire okolice i to tako što će integrirati prostore za inkubaciju poduzetnika, funkcionalne prostore namijenjene stanarima i nestanarima za sastanke i edukacije, prostore za poduzetničke potporne institucije, laboratorij, funkcionalne prostore namijenjene za konkretne poslovne djelatnosti a koje će koristiti stanari i nestanari.

Konkretnije rečeno, na prostoru površine 3.472,15 m2 bit će izgrađeno 29 funkcionalno-prostornih cjelina namijenjenih korisnicima od čega su tri prostora namijenjena poduzetničko potpornim institucijama. Naime, na raspolaganju poduzetnicima bit će 5 prostora za inkubaciju uslužnih tvrtki, 2 prostora za ICT tvrtke, 1.107 m2 prostora za proizvodno skladišne prostore koji mogu biti modularno prilagođavani za potrebe budućih stanara (ako prosječna veličina prostora bude 100 m2 tada je to 11 prostora), 1 prostorija s 4 mjesta za co working, 3 ureda za poduzetničke potporne institucije koje će biti na raspolaganju poduzetnicima (stanarima i nestanarima), velika dvorana za radionice i edukacije, dvorana za sastanke, laboratorij s pomoćnim prostorijama.

Sredstva su osigurana iz EU fondova, a uglavnom su namijenjena za inovacije na području zdravlja i prehrane, želja je učiniti zajednički napor da se osiguraju ne samo infrastruktura, već i gospodarski preduvjeti za razvitak ne samo triljskog kraja, već i šire, a riječi hvale idu i struci, a to su naši partneri, na trudu i ruci suradnje – poručio je gradonačelnik Trilja. Dodao je i kako je namjera ‘prstenastim odnosom’, od lokalne zajednice, Županije, Vlade, ministarstava, znanstvenih institucija, gospodarstvenika i OPG-ova doći do krajnjih korisnika, najavljujući kako će se realizacijom ovoga projekta stvoriti preduvjeti i za otvaranje novih radnih mjesta.

Prema procjenama, broj novih usluga procijenjen je na 19 i u tu brojku se ne računaju sve usluge laboratorija.

Nositelj projekta su Grad Trilj i ustanova CEKOM – Centar kompetencija 3LJ, a partneri Institut Ruđer Bošković Zagreb, Institut za jadranske kulture Split, Agronomski i Veterinarski fakultet Zagreb, Kemijsko-tehnološki fakultet Split, Pharmagal – ljekarne Splitsko-dalmatinske županije, RERA – Razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije i ‘Puđa’ d.o.o, poznati proizvođač sira iz Čaporica.

U projektu Centra kompetencija CEKOM – 3LJ, kao ustanove za istraživanje i razvoj u području prehrane i zdravlja, cilj je na to nadodati i uvezati turistički potencijal te u čitavom kompletu imati zaokruženo priču svih dionika u lancu i iz javnog i realnog sektora, u konačnici sve do krajnjeg korisnika. CEKOM 3Lj jedan je od dvadesetak odobrenih centara kompetencija u Hrvatskoj čiji će znanstveno-istraživački rad biti potpuno financiran iz fondova EU. Prema podacima Ministarstva financija, u petogodišnjem razdoblju 2013. – 2018. godine, koje je objavio portal gradonačelnik.hr, Grad Trilj je s obzirom na broj stanovnika svrstan među deset vodećih gradova u Hrvatskoj po pripremljenosti projekata i povlačenju novca iz fondova EU. Gradonačelniku Ivanu Šipiću je ovo treći mandat, s tim da na prošlim izborima nije imao protukandidata. (RERA/P.B.)

Preuzeto s gradonacelnik.hr

Zajedno do fondova EU
Europski Strukturni i Investicijski Fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ
Splitsko-dalmatinska županija
Grad Trilj