U CEKOM-u 3LJ održana konferencija ‘InoFood Dalmatia 2024’

19.06.2024.
U CEKOM-u 3LJ održana konferencija ‘InoFood Dalmatia 2024’

U Gospodarskoj zoni Čaporice, u zgradi Poslovno uslužnog centra 3LJ, održana je konferencija ‘InoFood Dalmatia 2024’. Okupljene sudionike konferencije, na kojoj su bili između ostalih i brojni vlasnici OPG-ova, mali i srednji poduzetnici, pozdravila je nova ravnateljica Ustanove CEKOM 3LJ Jelena Ružić.

‘Ova konferencija je namijenjena obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, malim i srednjim poduzetnicima, znanstveno-istraživačkom sektoru, ali i široj javnosti, a održava se u sklopu istoimenog projekta koji je sufinanciran sredstvima iz Programa ‘Istraživanje, razvoj, inovacije (IRI) Splitsko-dalmatinske županije. Drago mi je da se ovdje okupio veliki broj sudionika, od poduzetnika, OPG-ovaca do ljudi iz stručne i znanstvene struke.’

U ime gradonačelnika Ivana Bugarina i triljske gradske uprave pozdravne riječi prenio je pročelnik Dino Hrustić koji je podsjetio na činjenicu da Trilj sve više i više postaje jedan važan poljoprivredni i istraživački centar, a i ova konferencija to dokazuje.

Mnoge aktivnosti u CEKOM-u 3LJ i GZ Čaporice provode se uz veliku pomoć Splitsko-dalmatinske županije, istaknuo je Anđelko Katavić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu SDŽ, koji je podsjetio na ukupne aktivnosti i potpore Županije za proizvodni i inovativni program.

‘Županija će i dalje svesrdno pomagati poljoprivrednike, a kada je riječ o ljekovitom bilju i sličnim proizvodima moram naglasiti kako smo do sada proveli i pomogli 115 projekata s oko 330 tisuća eura u istraživanju i primjeni inovacija u poljoprivredi. Posebno je bitno da nakon svega uključujući i ovakve stručne konferencije poljoprivrednik, vlasnik OPG-a uvidi što će na određenom prostoru uzgajati, te u konačnici kada se sve zbroji koji su mu krajnji benefiti’, istaknuo je Katavić.

U stručnom dijelu konferencije prva je govorila dr.sc. Danica Ramljak, v.d. ravnateljice s Mediteranskog instituta za istraživanje života MedILS. Njena tema bila je ‘Dalmacija je osigurala preduvjete za moderna znanstvena istraživanja ljekovitog bilja’. Pored prikaza istraživačkih aktivnosti koje se provode u Europi, a posebno u SAD-u, u svjetski poznatim institutima gdje je provela veliki dio svoje znanstvene karijere, dr. Ramljak je podsjetila da se na sinjskom i cetinskom području poodavno odvijala farmaceutska proizvodnja. Kao primjer je uzela nadaleko poznatu obitelj Varda.

‘U Sinju je poznata obitelj Varda, koja je krajem 19. stoljeća s Korčule došla u Sinj, osnovala je 1893. godine biljanu i ljekarnu. Početkom 20. stoljeća, točnije 1938., biljana i drogerija su zapošljavale oko četiri stotine Sinjana te lijekove i ljekovito bilje izvozili i u Ameriku. Od Banja Luke do Kosova sakupljalo se bilje i dovozilo u Sinj gdje se proizvodilo. Znači, mi u Dalmaciji, u cetinskom kraju već odavno smo po tome poznati. Zato sada trebamo na posve novim tehnologijama raditi na toj proizvodnji. Nadam se da ćemo sada 2024. imati novog vizionara i da će se pojaviti neki novi Severo Varda’, istaknula je između ostalog dr. sc. Danica Ramljak pozivajući da se još aktivnije svi dionici u ovom i sličnim projektima uključe u cjelokupan rad, od proizvođača, lokalne, regionalne i nacionalne zajednice i znanstveno-istraživačkih struktura.

Mate Paštar, voditelj odjela za pripremu EU projekata iz Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije govorio je o prioritetnim mjerama i politike za održiv ekosistem zdravlja i prehrane.

‘Samo na dosadašnjem iskustvu rada po ovim pitanjima možemo krenuti u još uspješnije aktivnosti. Najbolji primjer je ova suradnja koja se provodi od strane CEKOM-a 3LJ, naše SDŽ, JU RERA, znanstvenih i stručnih institucija gdje smo odradili zajedničke programe i projekte. Projekt smo započeli 2012. godine u Centru kompetencija i sada je tu rezultat. Strategija je bitna u svakom pogledu, od planiranja do konačnog cilja’, istaknuo je Paštar koji je ovom prigodom pozvao sve male i srednje poduzetnike, OPG-ovce. JU RERA je njima na dispoziciji za što im treba.

Doc.dr.sc. Krunoslav Aladić s Prehrambeno – tehnološkog fakulteta Osijek govorio je na temu ‘Primjena CO2 ekstrakata u farmaceutskim proizvodima, funkcionalnoj hrani i dodacima prehrani’. U svom izlaganju naglasio je kako je Dalmacija bogom dana za uzgoj ljekovitog bilja.

‘Dalmacija ima silno veliki potencijal kada je u pitanju samoniklo i zasađeno ljekovito bilje. Na prvom mjestu svakako je smilje jer ono je zastupljeno gotovo u cijeloj farmaceutskoj i ostaloj industriji. Tu je i ružmarin, vrisak i drugo bilje. S cijelom ovom paletom proizvoda može se itekako vrlo dobro pozicionirati na regionalnoj i svjetskoj razini’, naglasio je Aladić, kao i odličnu suradnju s CEKOM 3LJ, Sveučilištem u Splitu, MedILS-om, Institutom za Jadranske kulture, Gradom Triljem, SDŽ i ostalim dionicima u ovim projektima.

Mr.sc. Miroslav Žakula, EUCLID d.o.o., Vinkovci održao je predavanje na temu ‘Mogućnosti dorade poljoprivrednih proizvoda’ gdje je govorio između ostalog o sušenju voća, prikazujući jedan suvremeni stroj koji se nalazi u proizvodnim pogonima CEKOM 3Lj.

U okviru konferencije sudionicima je predstavljena oprema ustanove CEKOM 3LJ za inovativna rješenja u proizvodnji hrane korištenjem superkritične ekstrakcije, kozmetičkih proizvoda tvrtke Pharmagal d.o.o. i kušanje sireva iz sirane Puđa d.o.o. s dodatkom superkritičnih ekstrakata. Nakon konferencije održane u GZ Čaporice za sve sudionike organiziran je studijski izlet u Terra Marascae (Katuni – Prpuša).

ferata.hr

Fotogalerija

Zajedno do fondova EU
Europski Strukturni i Investicijski Fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ
Splitsko-dalmatinska županija
Grad Trilj