Čaporice pucaju od zdravlja

10.08.2023.
Čaporice pucaju od zdravlja Saša Burić/Cropix

Jedan je od sudionika panela na temu mogućnosti novog uzleta poljoprivrede u Dalmaciji, koji se u prostoru CEKOM-a 3LJ u triljskoj radnoj zoni u Čaporicama ovoga četvrtka održava u organizaciji Slobodne Dalmacije, Ivan Šušnjara, vršitelj dužnosti ravnatelja CEKOM-a 3LJ.

Šušnjara je ujedno osoba koja je od samog osnutka najprije općine Trilj 1993. godine, koja je naknadno dobila status grada, zaposlenik triljske gradske uprave. On je prvi općinski načelnik, a potom je preuzeo ulogu vodećeg gradskog operativca pa mu je, uz ostalo, u opisu poslova bilo operativno vođenje uspostave radne zone Čaporice, njezino proširenje i usmjeravanje na specijalizaciju kao agropoduzetničke, gradnju zgrade Poslovno-uslužnog centra (PUC) 3LJ i na kraju realizacija projekta CEKOM 3LJ, te formiranje i uspostava istoimene gradske ustanove kojoj je došao na čelo.

Ljekovito bilje

– Što se tiče ustanove CEKOM 3LJ, stigli ste u pravo vrijeme, kao i panel Slobodne Dalmacije na temu mogućnosti uzleta poljoprivrede u Dalmaciji. Evo vam ekskluziva: francuski isporučitelji završili su montažu našega najvrjednijeg uređaja, CO2 ekstraktora, i u prvoj probnoj ekstrakciji 3,65 kilograma suhe tvari lavande ekstrahirali smo 234 miligrama rafiniranog ekstrakta koji se izravno može primijeniti u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. S tim CO2 ekstraktorom, vrijednim više od 10 milijuna kuna, kakvoga nema nitko na području Hrvatske i šire, zajedno s drugim uređajima i opremom kojom raspolažemo unutar naše ustanove, s optimizmom smo gradili planove obrade ljekovitog i aromatičnog bilja i općenito poticaja razvoju poljoprivrede, od malih i srednjih poduzetnika do OPG-ova. Ova prva ekstrakcija uvjerila nas je da smo u pogledu ljekovitog i aromatičnog bilja bili optimisti s pokrićem, a tako će, iskreno se nadam, biti i u drugim segmentima u kojima će CEKOM 3LJ biti servis agropoduzetništva ne samo na prostoru cetinskoga kraja, nego cijele Dalmacije i drugog gravitirajućeg područja, pri čemu u prvom redu mislim na susjedne općine iz Bosne i Hercegovine kroz prekograničnu suradnju.

Od sokova do pekmeza

Krenimo od kraja: još do prošle godine CEKOM 3LJ za neupućene je bio tek nešto virtualno. Kakvo je stanje danas?

– Grad Trilj u svojoj je gospodarskoj zoni u Čaporicama specijaliziranoj za agropoduzetništvo izgradio PUC 3LJ, poslovnu zgradu površine oko 4000 četvornih metara, u kojoj je svojoj ustanovi CEKOM-u 3LJ dao na raspolaganje prostor od oko 400 četvornih metara za njegov vlastiti pogon, kao i prostorije za istraživačko-razvojni odjel i tri uredska prostora. Mi smo u prošloj godini započeli s adaptacijom i uređenjem toga prostora za vlastiti proizvodni pogon s CO2 ekstraktorom i drugim uređajima. U istom prostoru instaliramo servisno-uslužne linije za potrebe malih poljoprivrednih proizvođača, na primjer krckalicu za bademe i lješnjake, sušaru za voće i bilje, generator octa, liniju za punjenje voćnih sokova i pekmeza te blanširku i vakuumirku. Većina uređaja i postrojenja nam je stigla i sada se još radi na njihovoj montaži.

Kada se može očekivati njihovo potpuno stavljanje u funkciju?

– Ovo je sastavni dio EU-ova projekta CEKOM 3LJ. Njegovu realizaciju planiramo privesti kraju do kraja ove godine, a onda bismo trebali širom otvoriti vrata svim potencijalnim korisnicima.

Istraživački centar

Kada je Trilj pokrenuo ovaj projekt?

– Projekt je složen i ostvaren je u tri etape. Još 2011. godine pokrenuli smo širenje naše radne zone i njezino specijaliziranje kao agropoduzetničke. Drugi korak napravili smo 2016. godine, kada je Grad na temelju strategije svoga razvoja osnovao CEKOM-a 3LJ kao ustanovu za istraživanje i širenje znanja u području prehrane i zdravlja. Netom prije natjecali smo se za financiranje izgradnje poslovne infrastrukture, odnosno našega PUC-a 3LJ. Sva tri koraka, komunalnu infrastrukturu proširene zone, PUC 3LJ i na kraju, zajedno s partnerima, projekt CEKOM 3LJ sufinancirali smo sredstvima EU-a. PUC 3LJ je na svojih 4000 četvornih metara natkrivenog prostora podijeljen u tri cjeline: skladišno-proizvodnu, inkubatorsku i treću, najvažniju – istraživački centar s pratećim prostorima.

U sklopu istraživačkog centra imate laboratorij s modernim uređajima. Jesu li oni u funkciji?

– U uređaje i opremu našega laboratorija uloženo je više od pet milijuna kuna. Trenutno ih koristimo za ispitivanja vezana uz naš projekt. Uz to, zajedno s djelatnicima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), koji u našim prostorima imaju svoj ured, kontroliraju se vina i izdaju certifikati za puštanje vina u promet. Od jeseni krećemo i s kontrolom maslinova ulja. Ovaj ured HAPIH-a jedan je od četiri u Hrvatskoj i centar je za vinarstvo, vinogradarstvo i maslinarstvo Dalmacije.

Isplativo i kvalitetno

CO2 ekstraktor najvrjedniji je dio vlastitog pogona ustanove CEKOM 3LJ. Što ćete raditi na njemu?

– To je glavni uređaj našega istraživačko-razvojnog odjela. Uz druge uređaje, koristit ćemo ga u dokazivanju isplativosti ekstrakcije najvrjednijih komponenti iz pojedinih biljnih vrsta. Radi se o izvlačenju bioaktivnih komponenti superkritičnim CO2, koji se pokazao kao najpoželjnije otapalo zbog toga što je neotrovan, nezapaljiv, bez okusa i mirisa, jeftin, lako dostupan i ekološki prihvatljiv.

U okviru EU-ova projekta CEKOM 3LJ s partnerima ste dužni formirati i nove proizvode koji će nastati na ekstraktima pojedinih biljaka?

– U sklopu projekta dužni smo obraditi najmanje sedam-osam biljnih vrsta, na primjer lavandu, smilje, bosiljak, vrisak i kadulju. Njihovi ekstrakti dobiveni u CO2 ekstrakciji bit će dodatak za najmanje pet funkcionalnih cjelina vezanih uz proizvodnju sira našega partnera “Puđa” d.o.o. Za partnera “Pharmagal” d.o.o. ekstrahirat ćemo divlju ružu, oskorušu, rezdeliju i još neke biljne vrste, odnosno njihove plodove.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Zajedno do fondova EU
Europski Strukturni i Investicijski Fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ
Splitsko-dalmatinska županija
Grad Trilj