Ravnatelj Ivan Šušnjara o Ustanovi CEKOM 3LJ

21.06.2023.
Ravnatelj Ivan Šušnjara o Ustanovi CEKOM 3LJ

U programu Hit radija o Ustanovi CEKOM 3LJ govorio je v. d. ravnatelja Ivan Šušnjara.

Ustanova CEKOM 3LJ je ustanova za istraživanje i širenje znanja u području prehrane i zdravlja, osnovana 2016. godine u skladu sa Strateškim razvojnim programom grada Trilja i u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije RH, prioritetnog područja S3 – istraživačko razvojnih aktivnosti, a sve da doprinosi razvoju poduzetničkog okruženja i podizanju kapaciteta malog i srednjeg poduzetništva i OPG-ova. Ustanova povezuje znanstveni i proizvodni sektor provodeći razvojno-istraživačke programe čiji je cilj kreiranje novih proizvoda i usluga, cjeloživotno učenje i dodatno osposobljavanje, kako bi bili konkurentni na tržištu rada, proizvoda i usluga.

‘Ustanova CEKOM 3LJ, početkom 2022. godine od Grada Trilja dobila je na korištenje dio uredskih, laboratorijskih i proizvodnih prostora Proizvodno-uslužnog centra 3LJ, u kojima skupa sa partnerima provodi Projekt radnog naziva CEKOM 3LJ, ukupne vrijednosti 9,6 milijuna eura (73,6 milijuna kuna) od čega 6,5 milijuna eura bespovratnih EU sredstava. Ustanova CEKOM 3LJ trenutno zapošljava 4 visokoobrazovana zaposlenika, a skupa sa partnerima imamo u Projektu sufinancirano još 12 novozaposlenih visokoobrazovanih zaposlenika kod partnera’, kazao je ravnatelj Šušnjara.

Zaposlenici Ustanove CEKOM 3LJ sudjeluju na predavanjima i edukacijama, koordiniraju financijsko i knjigovodstveno poslovanje, koordiniraju komunikaciju među partnerima, prate i istražuju mogućnosti obrade ljekovitog i aromatskog bilja i samoniklih voćnih vrsta za dobivanje prototipova prizvoda predviđenih Projektom. Rukovode izradom i testiraju prototipove sireva s dodatkom ljekovitog i aromatskog bilja.

‘U prošloj godini započeli smo adaptaciju i ređenje prostora od cca 400 kvadratnih metara u zgradi B našeg PUC-a, u kojoj će uskoro biti otvoren Vlastiti proizvodni pogon, sa CO2 ekstraktorom i drugim servisno uslužnim linijama, kao npr. krckalicom za bademe i lješnjake, sušarom za voće i bilje, generatorom octa, linijom za punjenje voćnih sokova i pekmeza te blanširkom i vakumirkom (većina linija je već isporučena i spremna za montažu u novoopremljene prostorije), rekao je Šušnjara.

Preuzeto s ferata.hr

Zajedno do fondova EU
Europski Strukturni i Investicijski Fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ
Splitsko-dalmatinska županija
Grad Trilj