Posjet rektora Ljutića Ustanovi CEKOM 3LJ

20.07.2023.
Posjet rektora Ljutića Ustanovi CEKOM 3LJ

Rektor Sveučilišta u Splitu, dr. sc. Dragan Ljutić, posjetio je Centar kompetencija 3LJ u Gospodarskoj zoni Čaporice gdje se u pratnji gradonačelnika Trilja Ivana Bugarina susreo s ravnateljem Ustanove CEKOM 3LJ Ivanom Šušnjarom i njegovim suradnicima.

Ustanovu CEKOM 3LJ i istoimeni projekt vrijedan 9.780.511,70 EUR, istraživačko razvojne laboratorije, perspektivu i mogućnosti za nastavak rada predstavili su ravnatelj Šušnjara i Mate Paštar iz županijske razvojne agencije RERA, savjetnik na projektu.

Posjet rektora Ljutića Ustanovi CEKOM 3LJ

Rektor Ljutić nije skrivao oduševljenje - "Ovo što smo ovdje vidjeli, vaš laboratorij, za nas je do danas bila nepoznanica, a radi se o opremi o kakvoj smo samo sanjali. To je toliko moćno istraživačko oruđe da u međusobnoj sinergiji može potaknuti daljnji razvoj našega Sveučilišta, ali i razvoj proizvodnje hrane, farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda kroz primjenu znanosti, i na triljskom prostoru, i puno šire. Ovim što smo vidjeli ostali smo zatečeni i zadivljeni“.

Posjet rektora Ljutića Ustanovi CEKOM 3LJ

"Ja sam kao gradonačelnik izuzetno zadovoljan. Rektor Ljutić i njegovi suradnici uvjerili su se da imamo laboratorij kakav je potreban Sveučilištu i mi ćemo im ga rado dati na korištenje. Interes Trilja je uspostava trajne suradnje sa Sveučilištem u Splitu kroz koju možemo ostvariti obostrani i opći društveni interes" rekao je gradonačelnik Ivan Bugarin o posjeti.

Zaključak sastanka je potpisivanje ugovora o međuinstitucionalnoj suradnji između Sveučilišta u Splitu i Ustanove CEKOM 3LJ u skoroj budućnosti.

Zajedno s Rektorom, u obilasku su bili prorektor prof. dr. sc. Igor Jerković, koji je od početka uključen u projekt CEKOM 3LJ kroz matičnu ustanovu Kemijsko tehnološki fakultet, a koja je partner na projektu, Ivana Pletković, pročelnica Ureda rektora, te savjetnica dr. sc. Danica Ramljak koja je napomenula „Meni je zadovoljstvo što sam povezala grad Trilj, CEKOM 3LJ i Sveučilište. Ovo čime raspolaže CEKOM 3LJ je nevjerojatni potencijal za sveukupni razvoj poljoprivrede. Naša je zadaća da ovaj CEKOM napravimo samoodrživim“.

Posjet rektora Ljutića Ustanovi CEKOM 3LJ

Izaslanstvo je imalo priliku vidjeti CO2 ekstraktor koji se upravo montira. Radi se o uređaju vrijednom 12 milijuna kuna koji pri ekstrahiranju, primjerice ljekovitog bilja, CO2 dovodi u superkritično stanje tlaka i temperature u kojem CO2 postaje istodobno i tekućina i plin i kao takav je izvrsno ekstrakcijsko sredstvo. Vraćanjem tlaka i temperature na standardne uvjete po završetku procesa ekstrakcije, CO2 se vraća u plinovito stanje, ishlapi i u uređaju preostaje čisti ekstrakt, bez dodataka štetnih otapala, što ga čini idealnim za upotrebu u farmaceutskoj industriji, ali i kozmetičkoj i prehrambenoj.

Zajedno do fondova EU
Europski Strukturni i Investicijski Fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ
Splitsko-dalmatinska županija
Grad Trilj