Održan radni sastanak projektnih partnera

18.02.2022.
Ante Botić
Održan radni sastanak projektnih partnera

U Gospodarskoj zoni Čaporice, točnije u prostoru Poslovno-uslužnog centra 3LJ održan je radni sastanak partnera koji su uključeni u projekt CEKOM 3LJ.

Ovom stručnom sastanku nazočili su v.d. ravnatelja CEKOM 3LJ Ivan Šušnjara, predstavnik razvojne agencije RERA Splitsko-dalmatinske županije Mate Paštar, predstavnici Instituta Ruđer Bošković, Agronomskog fakulteta Zagreb, Veterinarskog fakulteta Zagreb, Kemijsko-tehnološkog fakulteta Split, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split, kao i predstavnici partneraskih tvrtki Puđa d.o.o. i Pharmagal d.o.o.

Na početku sastanka uvodne riječi održali su gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin i v.d. ravnatelja CEKOM 3LJ Ivan Šušnjara. Na sastanku su dominirale teme o financijskom izvješću projekta, pregledu javne nabave, prezentacija provedenih aktivnosti, kao i prijedlog dinamičkog plana nadolazećih aktivnosti s definiranim rokovima faza i istraživanja IRI aktivnosti.

Nakon sastanka o zaključcima i dosadašnjim aktivnostima Mate Paštar ispred RERE kazao je kako je veliki dio aktivnosti vezanih za CEKOM 3LJ odrađen. Ovo je itekako važan sastanak s partnerima koji su došli do nekakvih rezultata koje žele publicirati, a dobar dio je po tom pitanju odrađen:

‘Radi se o razvoju 15 novih inovativnih proizvoda koji su bazirani na funkcionalnoj hrani i farmaceutskoj industriji, na samoniklom aromatičnom ljekovitom bilju. Ovo je projekt nacionalnog interesa i ima takvu oznaku, a vrijednost je 75 milijuna kuna. Sve to čini jedan novi lanac proizvoda dodane vrijednosti. Projektni tim koji radi na ovom projektu ima 54 člana i sve su to respektabilni stručnjaci koji su nama bitni i važni, ne samo za ovih 15 definiranih proizvoda nego rad i na drugim proizvodima koji nam mnogo znače za gospodarski razvoj naše Splitsko-dalmatinske županije’, kazao je Paštar.

Paštar dodaje kako se na određenim proizvodima radi oko godinu dana i tu su vidljivi rezultati:

‘Radi se o pet proizvoda sireva s dodacima ljekovitog aromatičnog bilja i deset proizvoda baziranih na funkcionalnoj hrani, losionima i raznim kremama za kozmetičku industriju koje naš partner poduzetnik proizvodi, a koje u sebi sadrži ljekovito aromatično bilje i neke voćne vrste’, kazao je Mate Paštar, dodajući kako razvojna agencija SDŽ-RERA sudjeluje kao tehnička i stručna pomoć više od osam godina, kako u pripremi, tako i provedbi projekta.

Ivan Šušnjara, v.d. ravnatelja CEKOM 3LJ kazao je kako je ovo jedan u nizu potrebitih sastanaka. Korona ih je, kaže, dosta poremetila u izravnoj komunikaciji pa je ovo bila prigoda da istaknu mišljenja i dođu do konkretnih prijedloga.

‘Mi smo u provedbi projekta negdje na sredini, tu ima malo objektivnih problema s provođenjem javnih nabava i osiguranjem uređaja. Danas smo definirali dinamiku obavljanja drugih aktivnosti i poslova kako bi skoro nabavljeni uređaji imali što radit. Siguran sam kako će nakon današnjeg sastanka biti znatno bolja komunikacija među partnerima jer svatko od njih ima svoja zaduženja za ovih 15 proizvoda koji se realiziraju u ovom prostoru’, istaknuo je Šušnjara.

CEKOM 3LJ je gradska ustanova, smještena u sklopu Poslužno uslužnog centra u Čaporicama.

‘Od Grada smo dobili na korištenje određene uredske prostore, laboratorij, centralno skladište i veliku dvoranu u koju ćemo smjestiti naš CO2 ekstraktor s pripadajućom opremom. Preostali dio uslužnog centra javnim objavama davan je u najam, mi tu danas imamo sedam stanara u zakupljenim prostorima od 13 koliko će ih ukupno biti. Natječaj je ponovno u tijeku i sada imamo interes za tri prostora, a ja se nadam do sredine godine ovaj centar biti popunjen’, kazao je Šušnjara, dodajući kako su u centru sada knjigovodstveni servis, ured arhitekta, proizvodnja papirnate ekološke ambalaže, u pripremi je zakupljeni prostor za proizvodnju maraske i trešnje i drugi sadržaji.

Šušnjara je istaknuo kako će u prostorima CEKOM 3LJ obavljati i aktivnosti izrazito nacionalnog interesa i važnosti:

‘Ovdje će se vršiti kontrola proizvoda vezanih za vinarstvo i uljarstvo. Nadam se kako će iduće godine sva vina koja budu na tržištu, ona dalmatinska, sa svjedodžbom iz našeg laboratorija i organoleptičkom provjerom ovdje u Čaporicama, izlaziti na tržište’, kazao je v.d. ravnatelja CEKOM 3LJ Ivan Šušnjara.

Značajnu ulogu na ovom projektu razvoja CEKOM 3LJ među partnerima ima Institut Ruđer Bošković iz Zagreba. O sastanku i koja su zaduženja Instituta kazala je znanstvena savjetnica Rozelindra Čož Rakovac.

‘Svaki projekt nosi svoje probleme, svoje koristi i treba biti jako uporan i puno raditi. Što se tiče istraživačkih aktivnosti, mi smo tu da razriješimo dileme što bi bilo dobro, kako bi se projekt mogao na vrijeme završiti i kako bi se mogli svi indikatori ispoštivati u samom projektu. Institut Ruđer Bošković sudjeluje na ovom projektu na kemijskoj karakterizaciji svakog ljekovitog bilja i samoniklog voća. Radimo i na pitanju sagledavanja bioloških potencijala, odnosno ima li po određenim pokazateljima nešto, je li nešto antimikrobno, djeluje li antibakterijski, je li nešto protuupalno… Znači da vidimo kako to bilje djeluje na čovjeka s obzirom na to da se ovdje radi o dvjema industrijama – sirevima i ljekovitom bilju, i zato je potrebno s naše strane odraditi taj stručni posao kako bi proizvođači znali koliko je neko bilje korisno za njihov proizvod’, istaknula je Čož Rakovac.

Radni sastanak projektnih partnera

Preuzeto s ferata.hr

Zajedno do fondova EU
Europski Strukturni i Investicijski Fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ
Splitsko-dalmatinska županija
Grad Trilj