Farmaceutske i prehrambene inovacije u Čaporicama

06.03.2021.
Magdalena Šipić
Farmaceutske i prehrambene inovacije u Čaporicama

U triljskoj Gospodarskoj zoni Čaporice održana je završna konferencija Poslovno - uslužnoga centra vrijednoga više od 20 milijuna kuna. Riječ je o projektu sufinanciranom iz Europskog fonda za regionalni razvoj koji bi trebao razviti i poboljšati kvalitetu poduzetničko-poslovne infrastrukture, povećati broj proizvoda i usluga te potaknuti razvoj malih i srednjih poduzeća, a time i zapošljavanje.

Proizvodno - skladišni i prostori za inkubaciju uslužnih te tvrtki informacijsko - komunikacijske tehnologije, uredi za poduzetničke potporne institucije i zajednički rad, dvorana za radionice, edukacije i sastanke te laboratorij s pomoćnim prostorijama. Samo u Centar kompetencija uloženo je više od 70 milijuna kuna.

- Centar kompetencija je u prvom redu namijenjen širenju znanja u području prehrane i zdravlja, svim malim poduzetnicima i OPG-ovcima, kaže v.d. ravnatelja ustanove CEKOM 3LJ Ivan Šušnjara. Oni bi, za početak, trebali razvijati nove, inovativne farmaceutske, kozmetičke i prehrambene proizvode na bazi ljekovitoga i aromatičnoga bilja.

Premali su da bi bili konkurentni, ali to mogu postati pomoću proizvoda s dodanom vrijednošću. To jamči bolji položaj na tržištu, dodatni razvoj i rast. Ali i demografski oporavak. Trilj je, inače, kad je u pitanju pripremljenost i povlačenje novca iz europskih fondova - među vodećim gradovima u Hrvatskoj.

Preuzeto s hrt.hr

Zajedno do fondova EU
Europski Strukturni i Investicijski Fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ
Splitsko-dalmatinska županija
Grad Trilj