Potpisan sporazum o suradnji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek i Ustanove za istraživanje i širenje znanja u području prehrane i zdravlja CEKOM 3LJ

29.11.2020.
Stela Jokić
Potpisan sporazum o suradnji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek i Ustanove za istraživanje i širenje znanja u području prehrane i zdravlja CEKOM 3LJ

Održana početna konferencija CEKOM 3LJ projekta koji bi trebao osigurati inovativne proizvode temeljene na samoniklom aromatičnom bilju.

U Trilju je 14. listopada 2020. održana početna konferencija projekta CEKOM 3LJ koji bi u konačnici trebao osigurati inovativne proizvode temeljene na samoniklom aromatičnom bilju. Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz ograničeni poziv za dodjelu sredstava iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Nositelj je projekta Ustanova CEKOM 3LJ sa sedam partnera. Vrijednost je projekta 73.691.265,40 kuna, a iznos je dodijeljene potpore 47.693.349,46 kuna.

Na početku konferencije nazočne je pozdravio v. d. ravnatelja Ustanove CEKOM 3LJ Ivan Šušnjara koji je tom prigodom potpisao sporazum o suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek (PTFOS). U ime PTFOS-a dokument je potpisao dekan prof. dr. sc. Jurislav Babić.

Ključne aktivnosti i očekivani rezultati projekta razvoj je 15 novih inovativnih proizvoda u područjima farmaceutike, nutricionizma i funkcionalne hrane temeljenih na ljekovitom i aromatičnom bilju. Projektom će se ostvariti i sinergija s Galenskim laboratorijem u Dugopolju kao i sa siranom Puđa d. o. o. iz Čaporica.

U sklopu Početne konferencije održan je okrugli stol na temu Valorizacija ljekovitog i aromatičnog bilja Dalmatinske zagore na kojem su sudjelovali dr. sc. Tonka Ninčević s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, prof. dr. sc. Stela Jokić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, prof. dr. sc. Igor Jerković s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, dr. sc. Josip Gugić sa studija Mediteranske poljoprivrede u Splitu i dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac s Instituta Ruđer Bošković.

Uz navedene govornike, konferenciji su nazočili i mnogi važni uzvanici, a konferencija je završila posjetom RZ Čaporice i Ustanovi CEKOM 3Lj.

Preuzeto s glas-slavonije.hr

Zajedno do fondova EU
Europski Strukturni i Investicijski Fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ
Splitsko-dalmatinska županija
Grad Trilj